Dostupni linkovi

Mali akcionari FAD-a tuže državu zbog bankrotstva firme


Oko 300 radnika Fabrike automobilskih delova (FAD) iz Gornjeg Milanovca tužiće državu Srbiju zbog bankrotstva tog preduzeća i zakona koji to regulišu, saopštilo je danas Udruženje malih akcionara FAD-a.

Predsednik Udruženja Ljubisav Jovanović kazao je agenciji Beta da su akcionari preko noći ostali bez 50 odsto kapitala firme kao i da iz stečajne mase neće moći ništa da naplate, a da će to "teško učiniti i banke".

"Ne može u trenu da propadne nešto što su radnici decenijama stvarali, a da se ne obeštete. Tome su najviše krivi zakoni koji nisu štitili radnike i oni su na kraju, izigrani i oštećeni", rekao je Jovanović.

On je dodao da će radnici zahtevati od države Srbije da ih obešteti u visini vrednosti jedne akcije po knjigovodstvenom iznosu na dan emitovanja.

"Država Srbija je usvojila zakone koji ne štite radnike koji su stvarali te fabrike. Tako ih je dovela do gubitnika i od nje ćemo tražiti ono što su nam uzeli", kazao je predsednik Udruženja malih akcionara.

Fabriku automobilskih delova, kao jedinog proizvodjača spona i zglobova za sve vrste motornih vozila na Balkanu, nedavno je kupila kompanija "Metalac" iz Gornjeg Milanovca koja prema navodima akcionara FAD-a, nema nikakve obaveze prema njima.

XS
SM
MD
LG