Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija može da prihvati maksimalno 2.000 izbjeglica


Makedonija može da prihvati maksimalno 2.000 izbeglica, izjavio je makedonski predsednik Đorđe Ivanov, posle najavljenog plana Evropske unije (EU) o uspostavljanju 100.000 mesta za zbrinjavanje izbjeglica u Grčkoj i na Balkanu.

"Prihvatni kapacitet Makedonije je maksimalno 2.000 izbjeglica, uz pomoć Agencije UN za izbjeglice i Crvenog krsta", rekao je Ivanov makedonskim novinarima u Briselu.

Na samitu EU i Zapadni Balkan u Briselu je sinoć dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mjesta za zbrinjavanje izbjeglica u vrijeme nadolazeće zime, a od čega će 50.000 mjesta biti na Zapadnom Balkanu.

Makedonija može da bude "samo tranzitna zemlja" i nema kapacitete za prihvat velikog broja izbjeglica na svojoj teritoriji u slučaju zatvaranja koridora za odlazak izbeglica u zemlje Zapadne Evrope, rekao je Ivanov.

"Spremni smo za saradnju, ali kao tranzitna zemlja, ne kao zemlja u kojoj će izbjeglice boraviti dugoročno. Nadamo se da granice neće biti zatvorene", rekao je makedonski predsjednik.

XS
SM
MD
LG