Dostupni linkovi

Sukobi policije i studenata na protestima u Pretoriji


Južnoafrička policija za rasturanje demonstracija upotrebila je danas šok bombe i vodene topove protiv grupe nasilnih studenata na protestima protiv podizanja univerzitetskih školarina ispred sedišta vlade u Pretoriji, prenose svetske agencije.

Nekolicina od više hiljada studenata koji protestuju danas u Pretoriji bacali su kamenje na policiju, palili pokretne toalete i gume na travnjaku ispred zgrade vlade odakle predsednik Džejkob Zuma treba da se obrati demonstrantima posle sastanka s studentskim liderima i predstavnicima univerziteta.

Studenti iz cele zemlje su autobusima i vozovima došli danas u Pretorije da se pridruže protestu koji je počeo prošle nedelje zbog najavljenog povećanja školarine od 10 do 12 odsto za iduću godinu. Zbog demonstracija nastava je prekinuta u nekim od vodećih univerziteta u zemlji.

Ovo je jedan od najvećih studentskih protesta od kada je Južna Afrika odbacila vladavinu bele manjine 1994. i predstavlja izazov za vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC).

Mnogi studenti optužuju vladu da ne čini dovoljno da podrži studente i njihove porodice koje imaju teškoće s plaćanjem računa.

Protesti su počeli prošle nedelje na uglednom Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu, koji je kasnije odustao od planova za podizanje školarine za 10,5 odsto 2016. godine, a proširili su se na najmanje još deset univerziteta.

XS
SM
MD
LG