Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Svaka država ima pravo štititi svoje granice


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je novonastalu situaciju sa Slovenijom i njihovu odluku da pošalje vojsku na granicu. Izjavila je kako svaka država ima pravo štititi svoje granice na način kako odluči te izrazila nadu da će se zadržati dijalog između Hrvatske i Slovenije.

"Svaka država ima pravo štititi svoje granice na način kako odluči. Naravno, nadam se da ćemo zadržati dijalog između dviju država", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi novinarima nakon obilaska akcije "Kupujmo hrvatsko" koja se održava na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Ona smatra kako to ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske.

"Jednostavno je riječ o provedbi schengenskih pravila i zaštiti slovenskog teritorija.Međutim, ne smijemo dopustiti da ni na koji način to utiče niti na političke odnose, bilateralne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije, a niti na privrednu razmjenu, trgovinu i promet. Jednostavno moramo nastaviti razgovarati i dalje, jer problem migracije je složen problem s kojim se suočavamo svi mi jednako i ne možemo ga rješavati pojedinačno već na evropskoj i svjetskoj razini", kazala je.

Slovenski parlament je u srijedu u ranim jutarnjim satima prihvatio izmjene zakona o obrani koje vojsci daju dodatne ovlasti u zaštiti državne granice.

Izmjene zakona donesene su na prijedlog vlade koja se zbog novog vala migranata preko Hrvatske susretala s optužbama opozicione desnice da ne kontroliše dovoljno učinkovito državnu granicu koja je i granica schengenskog područja, te da se sastav kontrole priliva izbjeglica koji u zemlju ulaze stihijski raspao.

XS
SM
MD
LG