Dostupni linkovi

NSRS: Rasprava o radu Saveza za promjene na nivou BiH


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o zaštiti interesa RS-a na nivou institucija BiH, zakazana je za danas u Banjoj Luci.Predstavnici SDS-a i NDP -a i PDP-a učestvovat će u raspravi i poručuju: Raskrinkat ćemo SNSD.

Zahtjev za zasjedanje entitetskog parlamenta podnijela je Vlada RS-a, nakon što su iz SNSD-a i stranaka iz vladajuće većine u RS-u iznijete tvrdnje o štetnom djelovanju Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH po interese RS-a, što oni negiraju.

Vlada RS-a tvrdi da su novo Vijeće ministara BiH, od konstituiranja do danas, kao i nova parlamentarna većina na nivou BiH u više navrata djelovali izvan svojih Ustavom i zakonima definiranih ovlaštenja, “narušavajući položaj, nadležnosti i interese RS-a i njenih institucija“.

Međutim, u Savezu za promjene tvrde da nema osnova za ove optužbe vlasti u RS-u te da se i raspravom u Skupštini RS-a sve želi pretvoriti u “njihov linč”, jer je SNSD izgubio vlast na nivou BiH.

Predstavnici SDS-a u organima BiH učestvovat će u raspravi, kako bi, navode, raskrinkali laži SNSD-a da rade protiv interesa RS-a, dok su u PDP-u pripremili 134 pitanja na koje SNSD mora dati odgovor, a štetna su po interese RS-a.

U NDP-u uvjeravaju da će i oni iznijeti dokaze o štetnom djelovanju SNSD-a tokom dva mandata u vlasti na nivou BiH.

XS
SM
MD
LG