Dostupni linkovi

Bivši ambasador: Vlast u Srbiji stavila prst u oko Nemačkoj


Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču, izjavio je da Nemačka možda i ne bi insistirala na nekim stvarima da joj Srbiji nije stavila prst u oko.

Božinović je izjavio da Nemačka možda i ne bi insistirala da se otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja vezuje za doprinos Srbije potpunoj primeni Briselskog sporazuma, da u poslednje vreme iz vrha vlasti u Srbiji nisu stizale poruke koje su možda ciljale domaću publiku, ali su proizvodile štetu na širem međunarodnom planu.

"Kada pokrenete žestoku dirigovanu političko-medijsku kampanju protiv ulaska Kosova u Unesko, iako ste se pre toga potpisom Briselskog sporazuma obavezali da nećete sprečavati članstvo istog tog Kosova u međunarodnim organizacijama, onda je prirodno što vas partneri iz Berlina pitaju: pa, zar niste obećali da nećete to raditi?", rekao je Božinović za novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, kada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uporedi Kosovo sa Islamskom državom, to može biti efektna dosetka u kontekstu srpske političke scene, ali time "direktno, svesno stavljate prst u oko i Nemačkoj, i SAD, i Velikoj Britaniji, i Francuskoj... jer ih praktično optužujete da podržavaju terorizam".

Ocenio je da višegodišnja disharmonija u vrhu vlasti, odnosno različite poruke koje stižu od predsednika vlade, s jedne, te šefa države i ministra spoljnih poslova s druge strane, predstavljaju nešto što Srbiji otežava sve procese.

"Poslednjih decenija smo puno izgubili, čak i mnogo toga što nismo morali da izgubimo, i to samo zbog toga što takav konsenzus nikada nije uspostavljen. A najveći protivnik konsenzusa o spoljnopolitičkim i državnim prioritetima jeste njihova jeftina potrošnja za unutrašnju političku upotrebu", kazao je Božinović.

Dodao je da je aktuelna Vlada Srbije najzad stabilizovala kurs prema EU i ocenio da bi "pokeraški potez sa potpuno nesagledivim posledicama" bio da se takav politički kurs sada menja.

"Srbija je isuviše iscrpljena i suviše dugo pod teretom sopstvenih problema i teškoća da bi mogla da napušta taj evropski put, koji joj se konačno otvorio", rekao je Božinović.

Govoreći ocenu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi trebalo održati referendum na kojem bi se građani odlučili da li su za EU ili za Kosovo, on je ocenio da su takve ideje zapravo bežanje od odgovornosti.

"Nama je u interesu, ne iz nekih političkih i ideoloških razloga već iz onih sistemskih, životnih, da se vežemo za uspešne evropske države. Jer mi smo društvo gde osnovni sistemi ne funkcionišu, gde na sve strane imate nedovršene poslove, gde je pravna država još veoma upitna. Počinjati novi put bilo bi politički neodgovorno", kazao je Božinović.

Prema njegovim rečima, ono što Srbija oseća prema Kosovu umnogome je slično odnosu koji je Zapadna Nemačka imala prema Istočnoj Nemačkoj.

"Oni su tokom decenija s Istočnom Nemačkom razvijali ekonomske i druge veze, ali nisu bili u obavezi da je priznaju kao međunarodno-pravni subjekt. Iz njihovog iskustva se taj model pokazao kao uspešan. Okrenuli su se sebi i napravili od SR Nemačke naprednu, bogatu, jaku državu, a pitanje povratka Istočne Nemačke ostavili za neka buduća vremena", rekao je Božinović.

XS
SM
MD
LG