Dostupni linkovi

Vajgl: Makedonija na prekretnici


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl upozorio je da se ova zemlja nalazi na prekretnici i da bi nepotrebno odlaganje sprovođenja dogovora o izlasku iz političke krize moglo da izazove veliki problem.

"Vjerujemo da je kriza prevaziđena dogovorom i zato želimo da ga i mediji podržavaju i da vrše pritisak na političke partije da se pridržavaju dogovorenih obaveza", rekao je Vajgl u Skoplju nakon sastanaka sa makedonskim državnim vrhom.

Do krize u sprovođenju sporazuma došlo je nakon što Visoki savjet tužilaca nije odobrio predložene zamjenike specijalnog tužioca, a potom je opozicioni SDSM najavio da se povlači iz pregovaračkog procesa.

Osim toga, nisu usaglašeni ni stavovi u vezi sa izbronim zakonima, koji su dio dogovora za izlazak iz političke krize.

Politička kriza je izbila, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom prošle godine, a intenzivirana je krajem januara kada je premijer Nikola Gruevski optužio lidera opozicije Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara.

Nakon toga Zaev je počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlada za kriminal i korupciju.

Sredinom jula lideri četiri vodeće političke stranke, uz posredovanje evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine, kao načinu izlaska iz političke krize.

Han u ponedjeljak, 19. oktobra, dolazi u Makedoniji u pokušaju da deblokira politički dijalog.

XS
SM
MD
LG