Dostupni linkovi

Kina hoće da poveća upotrebu juana u Evropi


Kina planira da prvi put emituje u Londonu državne obveznice u juanima u okviru nastojanja da proširi ulogu svoje valute u svetskoj trgovini i finansiranju, objavio je "Blumberg", pozivajući se na obaveštene izvore.

Emisija će biti prvo plasiranje državnih hartija Kine u inostranstvu, ne računajući Hongkong i očekuje se da će se emisija realizovati nakon što Narodna banka Kine proda menice sa rokom od jedne godine u Londonu, naveli su izvori.

Prema njima, Narodna banka Kine može prodati menice početkom novembra ove godine, a očekivana vrednost je oko pet milijardi juana (690 miliona evra).

Kineske vlasti proširile su stranim investitorima pristup svojim tržištima kapitala i povećali opseg investicija u juanima, dostupnih van zamlje u okviru mera potrebnih da juan dobije status svetske rezervne valute.

U avgustu je Medjunarodni monetarni fond (MMF) produžio rok važenja korpe specijalnih prava vučenja u sadašnjem obliku za devet meseci, do 30. septembra 2016. godine, i na taj način odložio uključenjeu juana u nju.

Sada u korpu valuta MMF ulaze američki dolar, britanska funta, evro i japanski jen. Odluka o tome da li će korpa biti proširena uključivanjem u nju juana, trebalo bi da bude doneta 31. decembra 2015. godine.

U avgustu 2015. godine juan se prvi put popeo na četvrto mesto medju svetskim valutama koje se najčešće koriste u medjunarodnim obračunima, prektekavši japanski jen, pokazali su podaci finansijskog informacionog sistema SWIFT.

XS
SM
MD
LG