Dostupni linkovi

MUP: U Hrvatsku ušlo skoro 138.000 izbeglica


Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je od izbijanja izbegličke krize u Hrvatsku ušlo skoro 138.000 izbeglica i migranata, a samo tokom četvrtka skoro 7.800.

Najviše izbeglica u Hrvatsku dolazi preko graničnih prelaza sa Srbijom Bapska i Tovarnik. Po ulasku u Hrvatsku izbeglice se i dalje organizovano prevoze do mađarske granice.

MUP je saopštio da se i dalje očekuje priliv izbeglica i migranata s područja Republike Srbije.

Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović izjavio je u četvrtak u Opatovcu da su, ukoliko zapadne zemlje zatvorene granice za izbeglice, moguća tri scenarija.

"Jedna varijanta je da Grčka počne raditi svoj posao, ako ne sama onda s drugim državama. Druga varijanta je da ovaj deo prostora branimo na granicama Makedonije i Grčke, kao i Albanije i Grčke. Jer ako Nemci kažu 'Ne', onda svi moramo reći 'Ne'. Branili bismo ovaj prostor u saradnji sa svim državama iz okruženja", rekao je Kotromanović.

On je dodao da je treća varijanta najgora, jer znači da "svako u svojim okvirima, u svojim zemljama, pokušava strpljivo braniti Evropu", prenela je jutros Hrvatska televizija.

XS
SM
MD
LG