Dostupni linkovi

Ombudsman objavio odluku prema kojoj direktor VBA neće biti smenjen


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić konstatovao je da nisu ispunjeni zakonski uslovi da donese ukaz o rasrešenju direktora Vojno-bezbednosne agencije, navedeno je u dokumentu koji je na svom sajtu (www.ombudsman.rs) objavio zaštitnik građana Saša Janković. "Ministar odbrane je osporio odgovornost direktora Vojno-bezbednosne agencije i konstatovao da nema nezakonitosti u njegovom radu. To je potvrđeno izveštajima generalnog inspektora službi i zaključkom Odbora Narodne skupštine za kontrolu službi bezbednosti. Ministar odbrane je predložio da direktor VBA brigadni general Petar Cvetković bude vanredno unapređen", navedeno je u dokumentu koji je potpisao generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nedeljko Tenjović.

Kako je zaključeno, na osnovu izloženog, predsednik Srbije je konstatovao da nisu ispunjeni zakonski uslovi da donese ukaz o rasrešenju direktora Vojno-bezbednosne agencije.

Zaštitnik građana je 21. septembra podneo preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora VBA zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako je tada objavljeno na sajtu zaštitnika gradjana, preporuka za razrešenje ministra odbrane Gašića podneta je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti. "Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama", naveo je tada ombudsman.

"Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna", ocenio je zaštitnik gradjana. Janković je takođe, kada je izneo preporuku, izrazio uverenje da će organi nadležni za njihovu smenu odlučiti "u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država".

XS
SM
MD
LG