Dostupni linkovi

Keri: Ruski avioni su mogli da budu oboreni u Turskoj


Američki državni sekretar Džon Keri kritikovao je danas kršenje vazdušnog prostora u Turskoj ocenivši da su ruski avioni mogli da budu oboreni."Veoma smo zabrinuti jer je Turska imala pravo da se brani i ruski avioni bi bili oboreni", rekao je Keri koji se nalazi na međunarodnoj konferenciji o okeanima u Čileu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da će Ankara preduzeti sve neophodne mere da zaštiti granice pošto je ruski borbeni avion narušio njen vazdušni prostor, zbog čega je aktivirana turska avijacija i uručen protest ruskom ambasadoru.

Rusija je priznala da je njen avion "greškom" ušao u Tursku i iznela uveravanja Ankari da se to neće ponoviti, dok američki zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao da vlada SAD ne veruje da je uletanje bilo slučajno.

Keri je rekao da je danas razgovarao s turskim kolegom Fehrudinom Sinirljoguom kome je obećao da će podstaći Rusiju da bolje iznosi detalje o svojoj vojnoj intervenciji u Sriji.

Turska se inače protivi angažovanju Rusije u ratu u Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je rekao da je kampanja vazdušnih udara koje Rusija sprovodi u Siriji "neprihvatljiva" i ocenio da Moskva pravi "ozbiljnu grešku".

XS
SM
MD
LG