Dostupni linkovi

Hrvatska: Izborno povjerenstvo čeka raspisivanje izbora


Državno izborno povjerenstvo Hrvatske (DIP) čeka odluku Predsjednice Republike kako bi utvrdilo kalendar izbornih radnji i rokova, rečeno je u ponedjeljak na sjednici DIP-a.

"Izborni rokovi počinju teći idućeg dana nakon što stupila na snagu odluka o raspisivanju određenih izbora", podsjetio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, tumačeći zašto Povjerenstvo u ponedjeljak ne odlučuje o Obvezatnim uputama o redoslijedu izbornih radnji i tijek izbornih rokova.

Kad na snagu stupi odluka o datumu izbora, počinje teći rok od 14 dana za podnošenje kandidatura DIP-u, potom slijedi rok od 48 sati u kojemu Povjerenstvo treba prihvatiti i objaviti sve pravovaljano predložene liste.

Objavom zbirnih lista počinje službena izborna promidžba.

Parlamentarni izbori koje bi u ponedjeljak trebala raspisati Predsjednica Republike Hrvatske osmi su izbori te vrste u moderenoj Hrvatskoj. Provode se na biračkim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu, u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14 zastupnika, u 'dijaspori' tri, a pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam zastupnika.

XS
SM
MD
LG