Dostupni linkovi

Izvinjenje američkih snaga zbog bombardovanja bolnice u Kunduzu


Komandant američkih snaga u Afganistanu Džon Kembel izvinio se afganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju zbog bombardovanja bolnice Ljekara bez granica u Kunduzu, saopštio je danas kabinet predsjednika te zemlje.

Najmanje 16 osoba ubijeno je u vazdušnom udaru, a među njima je troje djece, saopštila je novi bilans bolnica Ljekara bez granica. Povrijeđeno je 37 osoba, a pet je u kritičnom stanju.

Kembelovo izvinjenje, međutim, još nije potvrdila međunarodna koalicija, javio je Gardijan.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 članova osoblja, Afganistanaca i stranaca, naveli su Ljekari bez granica.

Kunduz je strateški grad, a u ponedjeljak su ga zauzeli talibani koje su u kontraofanzivi protjerale afganistanske snage posijle tri dana borbi i akcija podržanih NATO vazdušnim udarima.

Prema navodima NATO-a američki avioni izveli su noćas napade "protiv osoba koje prijete snagama koalicije" i "moguće je da su izazvali kolateralnu štetu u ljekarskom centru koji se nalazio u blizini". NATO je naveo da ispituje šta se desilo u napadima.

Direktor operacija Ljekara bez granica Bart Jansens rekao je da je ta nevladina organizacija od ponedjeljka zbrinula 394 povrijeđenih i da su duboko šokirani noćašnjim napadom. Ljekari bez granica su naveli da je njihov centar pogođen nekoliko puta i da je teško oštećen.

Bolnica Ljekara bez granica pruža važnu pomoć civilnom stanovništvu od ponedjeljka od kada su talibani zauzeli Kunduz, a tri dana kasnije u kontraofanzivi grad preuzele afganistanske bezbjednosne snage.

XS
SM
MD
LG