Dostupni linkovi

SAD: 5 miliona dolara za pomoć i sprečavanje IS u trgovini


Vlasti Sjedinjenih Američkih Država nude 5 miliona dolara nagrade svakome ko im proslijedi bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći u razbijanju mreže takozvane "Islamske države " (ID) za trgovinu naftom i antikvitetima.

Borba protiv "Islamske države" širi se na novi front - finansije.

Naime, CNN prenosi kako američke vlasti smatraju da je prodaja nafte i antikviteta jedan od osnovnih izvora prihoda ove organizacije.

U saopštenju State Departmenta stoji kako ISIS na ovaj način finansira svoje brutalne poduhvate.

"Nadamo se kako će nagrada doprinijeti prikupljanju velikog broja informacija o svakome ko pomaže u proizvodnji, skladištenju, preradi, švercu, distribuciji i prodaji nafte i antikviteta s ciljem finansiranja Islamske države. Nagrada se također odnosi i na informacije u vezi sa švercerskom mrežom, metodama i rutama", stoji u saopšenju.

ISIL prikupljeni novac koristi u razne svrhe, uključujući plate stranim borcima. Naime, prema procjenama State Departmenta, više od 25.000 stranaca priključilo se IS od 2011. godine.

State Department dodaje kako su prihodi grupe od prodaje nafte pali na 500.000 dolara dnevno, za razliku od prošlogodišnjih 1,6 miliona.

XS
SM
MD
LG