Dostupni linkovi

Italijanska policija ispraznila izbjeglički kamp


Italijanska policija ispraznila je danas kamp, na granici sa Francuskom, u kom se nalazilo oko 50 izbjeglica i italijanskih aktivista, koji se sada povlače ka obali da bi izbjegli hapšenje.

Kamp kod Ventimiglie, grada koji je postao glavno mesto okupljanja izbeglica još na početku izbijanja krize, rasčišćen je zato što su njegovi korisnici upotrebljavali vodu i struju bez plaćanja naknade, rekao je portparol policije, prenosi AFP izjavu portparola policije.

Oko 30 migranata i još 20 italijanskih aktivista koji su upozoreni da će morati da se sklone, pomjerili su se do priobalja prije zore, a policija je do kampa došla u 6:30 sati, rekao je pomoćnik šefa policije Đuzepe Mageze.

Kordon od oko 30 policajaca formiran je duž obale ispred izbjeglica, od kojih su neki prijetili da će da skoče u more dok su drugi držali transparente sa natpisima: "Želimo slobodu da bi prešli granicu".

"Oni moraju da se pomjere, u ovom momentu ne mogu da kažem gdje bi mogli biti smješteni, ali ova situacija ne može da se nastavi", rekao je gradonačelnik grada Enriko Lokulano za italijanske medije.

On je dodao da razumije zašto migranti i aktivisti protestuju, ali dodaje da je kamp bio nelegalan.

Prema navodima lokalnih zvaničnika, u kampu je bilo smješteno i do 250 ljudi, a veliki broj njih napustilo je kamp juče popodne nakon što se pročula vijest da će reagovati policija.

Šatori i lične stvari iz kampa, koji se prostire ispod nadvožnjaka na oko 100 metara od francuske granice, uklanjaju kamioni komunalne službe.

XS
SM
MD
LG