Dostupni linkovi

Postavljanje kamena temeljca za “Beograd na vodi” i protest protiv projekta


U nedelju popodne trebalo bi da bude postavljen kamen temeljac za dve kule u kvartu Savamala, čime će zvanično početi realizacija projekta “Beograd na vodi”. Kamen temeljac će postaviti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar.

Istovremeno, Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, koja od početka ukazuje na negativne aspekte i propuste u vezi s ovim projektom, najavili su za 13 sati protest ispred zgrade Geozavoda.

“Posle analize koju je Inicijativa ne da(vi)mo Beograd uradila u roku od 24 časa od objavljivanja ugovora, saznali smo da je investitor u obavezi da, umesto 3.5 milijarde, uloži 150 miliona uz 150 miliona evra kredita dok se Republika Srbija obavezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prenos prava korišćenja zemljišta u pravo svojine bez naknade, prepušta Strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom preduzeću objekte i zemljiše, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizovati dogovoreno”, navodi se u saopštenju ove građanske inicijative.

U “Ne da(vi)mo Beograd” ističu da “dodatno zabrinjava jeste ponašanje opozicionih stranaka koje, umesto da su angažovale svoje kapacitete, da su se bavili pravnim aspektima ovog silovanja grada i podneli tužbe, da su mobilisali građane, oni su iznenađeni, nespremni i nedorasli situaciji”.

XS
SM
MD
LG