Dostupni linkovi

Egipat: Dva policajca poginula u napadu IS


Dva egipatska policajca su poginula u subotu u bombaškom napadu na cesti na Sinaju, a odgovornost je preuzeo lokalni ogranak džihadističke grupe Islamska država (IS), saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo je preciziralo u saopćenju da je 16 policajaca povrijeđeno kada je bomba postavljena na rub ceste eksplodirala pri prolasku policijskog konvoja na sjeveru poluotoka Sinaj, glavnog poprišta napada džihadističkih borbi protiv egipatskih snaga sigurnosti.

Lokalni ogranak IS-a je na Twitteru preuzeo odgovornost za napad i precizirao da su njegove pristalice aktivirale bombu kada je policija pokušavala instalirati branu.

Sjever Sinaja je uporište džihadističke grupe "Pokrajina Sinaj", zvane i Ansar Beit el-Makdess, ali koja se preimenovala da bi obilježila svoju pripadnost samoproglašenom "kalifatu" od IS-a u jednom dijelu Iraka i Sirije.

Nakon što je vojska svrgnula islamističkog izabranog predsjednika Mohameda Morsija u julu 2013. godine, stotine egipatskih policajaca i vojnika su poginule u džihadističkim napadima, prema vlastima.

Džihadisti kažu da reagiraju u znak represije na vlast koja je ciljala Morsijeve pristalice nakon njegovog svrgavanja. Više od 1.400 ljudi, uglavnom islamističkih pristalica, također je poginulo, deseci hiljada su zatvoreni i stotine,od kojih i sam Morsi, osuđeni na smrt u ekspeditivnom masovnom procesu.

XS
SM
MD
LG