Dostupni linkovi

Meka: Neki nisu poštovali preporuke o kretanju


Ministar zdravlja Saudijske Arabije Kalid al Falih kaže da je mogući uzrok stampeda u Meki to što pojedini hodočasnici nisu poštovali preporuke o kretanju.

On je obećao brzu istragu jučerašnje tragedije u kojoj je, prema najnovijim podacima, poginulo 717, a povređeno najmanje 863 ljudi.

"Istražne radnje o incidentu sa stampedom u Mini, koji se možda dogodio, jer su se neki hodočasnici kretali ne sledeći instrukcije nadležnih vlasti, biće brze i rezultati će biti saopšteni kao i za druge incidente", navedeno je u saopštenju povodom najveće nesreće tokom godišnjeg hadžiluka za poslednjih 25 godina.

Al Falih je rekao da se povređeni prebacuju u bolnice u Meki i po potrebi u druge delove zemlje, preneo je Rojters.

Saudijska vlada je, kako navodi BBC, formirala posebnu komisiju za istragu, a saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz Al Saud naložio je reviziju pravila i plana održavanja hadžiluka posle tragedije.

Saudijski monarh rekao je da je potrebno poboljšati organizaciju kretanja hodočasnika, navodi BBC, prenoseći i da je iranski verski lider ajatolah Hamnei kritikovao saudijske vlasti zbog nesposobnosti da osiguraju bezbednost hodočasnika.

Britanska mreža prenela je da je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, prilikom posete SAD tokom molitve u crkvi Svetog Patrika u Njujorku, izrazio "osećanje bliskosti" sa muslimanima.

Poslednjih devet godina nije bilo većih incidenata, a Saudijska Arabija uložila je značajna sredstva u poboljšanje infrastrukture i bezbednosti u svetilištima Meki i Medini, podseća britanski javni servis.

Najveći broj žrtava - blizu 1.500, zabeležen je 1990. godine, a posle tragedije 2006. u kojoj je život izgubilo više od 300 ljudi, mesto na kom se sprovodi ritual značajno je rekonstruisano.

Dužnost muslimanskih vernika je da bar jednom u životu odu na hadžiluk, ukoliko im to zdravlje i mogućnosti dozvoljavaju, a ove godine u njemu je učestvovalo blizu dva miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG