Dostupni linkovi

RSE na Bajakovu: Vozači kamiona čekaju, nema putničkih automobila


Kilometarske kolone na graničnom prijelazu Bajakovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Kilometarske kolone na graničnom prijelazu Bajakovo

Na graničnom prelazu Bajakovo kolona kamiona duga je oko 15 kilometara. Iako su kamioni u četvrtak, ipak, iz Hrvatske ulazili u Srbiju, kamioni u Hrvatsku, odnosno u EU nisu mogli.

Vozači danima čekaju na cesti i sada već voze pokvarenu robu. Putnička vozila s Hrvatske strane ne prelaze granicu jer ih se preusmjerava na druge granične prelaze dok se bez obzira na blokade na graničnom prelazu sa srpske strane neki od vozača putničkih vozila sa srpskim pasošima, ipak, uspiju provuči. Međutim, pojedini su imali sreće.

"Prva blokada je negdje na izlasku s autoceste, stoje policijska vozila, pa onda prije same granice i treća blokada na samoj granici. Sve je policija, ali su dosta razumni. kamioni su blokirali u međuprostoru putničke automobile. Meni su otvorili da prođem. Valjda sam imao sreće", kaže vozač Mario.

Vozači kamiona sve manje imaju strpljenja. Boško je zbog cijele ove, kako je nazvao, političke situacije - vidno ljut.

"Iskreno, mislim da na ovo ne postoji komentar. Ovo je krajnji oblik idiotizma. Ja se samo nadam da ću doći svojoj kući, nadam se da ću doći u roku od mjesec dana. To su moje želje, a vidjet ćemo šta ćemo biti. ovo je stvarno strašno", poručuje Boško.

Najviše kamiona je turskih registarskih oznaka. Turski vozači sve ovo mnogo teže podnose jer su na Bajram odvojeni od svojih obitelji.

"Tri dana smo ovdje. Nervira me ovo s granicom. Nije dobro. Danas je Bajram. Nema kuće, nema unučeta, nema žene. Ne valja", navodi jedan turski vozač.

Makedonski vozači posebno su uznemireni. Jednom od njihovih kolega sva roba u kamionu je propala. Crvene paprike iscurile su i to u međuzoni, odnosno između hrvatske i srpske granice na Bajakovu. Nitko mu, kažu vozači, nije želio pomoći.

"Iscurila čovjeku paprika u međuzoni. Stajao je dugo i nestalo mu goriva. Sve je to trulo i iscurilo i pošto je curilo u međuzoni sad to neće da očiste ni jedna ni druga strana. Svađali smo se s policijom. ja kažem onom panduru da se ne dere, a on viče na nas", priča jedan makedonski kamiondžija.

Vozači već 72 sata provode u potpuno nehigijenskim uvjetima, a mnogi su ostali i bez hrane i vode.

"Ovo nije uredu. Kao da smo stoka, a ne ljudi. neki ljudi nemaju više ni vode. Ovaj kolega Bugarin nema ništa", kaže vozač Vlatko iz Makedonije

A ekonomski gubici zbog zatvorenog graničnog prelaza već se broje u milijunima eura.

"Privreda nenormalno trpi i sa jedne i sa druge strane. Ja ne znam kako ovo izračunati. Problem je što Europa sve ovamo tjera na Balkan. Odozgor oni sve diktiraju ovdje. Neke se brojke spominju, 20 miliona eura. Ovo vam je međunarodna cesta", ističe još jedan vozač sa kojim smo razgovarali.

No, bez obzira na političke prijepore vozači i iz Srbije i iz Hrvatske u ova tri dana koliko čekaju bili su solidarni, stvorili kažu drugarske veze i imaju potpuno isto mišljenje o svemu što ih je snašlo - sve ovo kažu pokazat će se bilo je potpuno nepotrebno.

XS
SM
MD
LG