Dostupni linkovi

Cerar: Sporovi oko izbjegličke rute mogli bi zaoštriti odnose u regiji


Sporovi država oko rute kojom prolaze izbjeglice mogli bi zaoštriti prilike na zapadnom Balkanu i u široj regiji, rekao je u četvrtak ujutro slovenski premijer Miro Cerar, po završetku izvanrednog summita Europske unije.

"Znamo da Balkan trenutno nije dovoljno stabilan da bi izdržao takve situacije. Zato je jako važno da se posebna pozornost posveti Balkanu i široj regiji, da im se pomogne, pa i financijski, to sam posebno istaknuo u raspravi", kazao je Cerar nakon završenog summita.

"Osobno sam istaknuo da mnogo pozornosti treba namijeniti regiji zapadnog Balkana", kazao je u izjavi novinarima nakon summita Cerar, dodavši da kroz regiju sada prolazi veliki broj izbjeglica koji žele u Njemačku i druge europske države.

Cerar se pred početak summita sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, te izjavio da ga je izvijestio i o potencijalnom utjecaju izbjegličke krize na širu regiju koja gravitira prema Sloveniji.

"Upozorio sam ga da treba napraviti sve da ne dođe do većih napetosti između Hrvatske i Srbije, te da treba pomagati i onim državama koje još nisu članice Europske unije, ali s nama dobro surađuju", kazao je Cerar za slovenske medije.

Dodao je da Slovenija želi djelovati kao medijator u tim mogućim sporovima, ali je i sama opterećena izbjegličkim valom koji je dijelom preko njene "schengenske" granice s Hrvatskom prešao prema Austriji i Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG