Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija uvela kontramere protiv Hrvatske


Srbija je posle ponoći počela da primenjuje kontramere protiv Hrvatske i policija neće dozvoliti da u Srbiju preko bilo kog graničnog prelaza uđu teretna vozila s hrvatskom registracijom, kao ni sva vozila koja prevoze hrvatsku robu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Ni brodovi ni železnica ni kamioni, niti bilo koje transportno sredstvo koje je registrovano na teritoriji Republike Hrvatske, neće moći da uđe na bilo kom graničnom prelazu u Republiku Srbiju. Niti roba, pa makar je prevozio i prevoznik sa registarskim oznakama treće zemlje", kazao je Stefanović novinarima na graničnom prelazu Batrovci.

On je precizirao da roba u Srbiju neće moći da uđe bez obzira na to da li samo treba da prođe kroz zemlju ili u njoj treba da bude isporučena. Putnički saobračaj će neometano funkcionisati, dodao je Stefanović.

On je naveo da je Srbija spremna da otvori granice za robu onog trenutka kada Hrvatska dozvoli ulazak teretnih vozila i robe iz Srbije.

"Mi smo spremni za to i ove noći i u roku od pet minuta", kazao je Stefanović. On je dodao da premijer Aleksandar Vučić sedi u Vladi Srbije i spreman je da i tokom ove noći zakaže vanrednu sednicu vlade kako bi se promenila ova odluka, ako Hrvatska opozove svoju zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije.

"Ono što Srbija traži evropske su vrednosti, a to je otvaranje granica", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

On je istakao da Srbija nevoljno donosi ovakvu odluku i primenjuje kontramere, ali mora da štiti svoje interese, i ocenio da je postupak Hrvatske ekonomska agresija.

XS
SM
MD
LG