Dostupni linkovi

Iz Makedonije u Srbiju svakodnevno ulazi više od 3.000 izbeglica


Prema evidenciji Međunarodnog crvenog krsta kroz Makedoniju je poslednjih nekoliko nedelja na putu od Grčke prema Srbiji svakodnevno prolazilo po oko 3.500 izbeglica s Bliskog istoka, preneli su danas makedonski mediji.

U Makedoniji je, zbog velikog priliva izbeglica koje kod Đevđelije ulaze iz Grčke, od 19. avgusta na snazi vanredno stanje uz granicu s Grčkom, koju obezbeđuje i vojska.

U utorak je od prihvatnog kampa za izbeglice u Đevđeliji do graničnog prelaza Tabanovce sa Srbijom, za samo 12 sati – od 19.00 do 7.00 ujutru, prošlo oko 3.000 izbeglica prevezenih s tri specijalna voza, kao i autobusima i taksi vozilima.

U ponedeljak je u istom periodu, od 19.00 uveče do 7.00 ujutru, po evidenciji Međunarodnog crvenog krsta, više od 4.000 izbeglica otišlo iz Đevđelije prema Srbiji, dok je u toku avgusta i septembra broj prevezenih izbeglica od Đevđelije do granice sa Srbijom svakodnevno bio veći od 3.000 ljudi.

Svi oni prelaze granicu sa Srbijom na ilegalnim prelazima, a zatim se registruju u prihvatnom centru za izbeglice s Bliskog istoka u Preševu i u selu Miratovac u preševskoj opštini, odakle nastavljaju put dalje ka zemljama EU.

Po evidenciji Crvenog krsta u Preševu, od početka juna od kada je počela podela suve hrane, takve je pakete do sada uzelo više od 100.000 ljudi, odnosno najmanje je toliko izbeglica sa Bliskog istoka registrovano u Preševu.

XS
SM
MD
LG