Dostupni linkovi

Marin Le Pen na sudu zbog rasne mržnje


Liderki francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen naloženo je da se u oktobru pojavi na sudu zbog optužbi za podsticanje rasne mržnje.

Optužnica je podignuta zbog toga što je pre pet godina uporedila muslimanske ulične molitve sa nacističkom okupacijom, saopštili su francuski pravni izvori.

Ona je agenciji Frans pres juče rekla da namerava da prisustvuje suđenju.

Ona je sporno poređenje napravila u decembru 2010. godine u trenutku kada se borila da preuzme rukovođenje strankom od svog oca, požalivši se da u Francuskoj postoji "10 do 15" mesta na kojima se muslimani mole na ulicama ispred džamija kada su pune.

"To je okupacija dela teritorije, predgrađa gde se primenjuje verski zakon. Jeste da nema oklopnih vozila niti vojnika, ali je to ipak okupacija i utiče na stanovnike", rekla je tada okupljenim pristalicama u Lionu.

Posle tih komentara, koji su izazvali gnev u Francuskoj, protiv Le Penove je pokrenuta istraga zbog podsticanja rasne mržnje, koja je zaključena bez rezultata, podseća francuska agencija.

Međutim, tužba jednog udruženja je dovela do pokretanja pravosudne istrage u januaru 2012. godine, a Le Penova je optužena u julu 2014. nakon što je ostala bez imuniteta koji je uživala kao član Evropskog parlamenta, posle glasanja koje su zahtevale francuske vlasti.

Otkako je došla na čelo stranke 2011. godine, Marin le Pen je pokušala da ublaži njen imidž i zabeležila niz izbornih uspeha.

Uprkos sve većoj popularnosti, imidžu ove ekstremno desničarske strane naškodio je javni spor između Marin i njenog oca, osnivača partije Žan-Mari Le Pena, koji je doveo do njegovog izbacivanja iz stranke posle niza kontroverznih komentara.

XS
SM
MD
LG