Dostupni linkovi

Češka neće tužiti EU zbog nametanja kvota za izbeglice


Češka se neće upustiti u pravnu i sudsku borbu protiv Evropske unije zbog kvota za prihvatanje izbeglica koje im je u utorak preglasavanjem nametnula Unija jer u vladi ui Pragu ne postoji volja za to, a šef diplomatije Lubomir Zaoralek je danas saopštio da će Češka ispuniti svoje obaveze.

"Mi ćemo ispuniti obaveze koje nam slede na osnovu dogovora u EU. U to neka niko ne sumnja", kazao je danas Zaoralek u Senatu Parlamenta Češke.

Zaoralek je senatorima objasnio da cilj Češke nije da nešto blokira i ruši, već da natera evropske partnere da počnu da rešavaju problem imigracione krize raspravom o bitnim stvarima, kao što su zaštita granica, razdvajanje izbeglica od ekonomskih imigranata i izgradnja sabirnih centara na periferiji EU što ne sme da traje mesecima.

Mada češka vlada danas raspravlja da li će se pridružiti Slovačkoj koja je jedina od preglasanih zemalja saopštila da neće poštovati odluku o raspodeli izbeglica, u vladajućoj koaliciji nema volje da se dalje zaoštrava spor sa EU.

"Nije razumno da se branimo preko suda zato što bi nam to EU naplatila i to s kamatom. Dobijamo od nje desetine milijardi evra godišnje i danas na samitu bi trebalo da damo jasan predlog sistemskih rešenja", kazao je i lider drugog po jačini partnera u vladi premijera Bohuslava Sobotke, Alijanse nezadovoljnih gradjana, vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

Za radikalni korak i tužbu sudu protiv EU, ako nametne kvote, zalaže se tako najverovatnije samo usamljena Slovačka čiji je predsednik vlade Robert Fico je kazao da dok je on premijer, nikakvih kvota u Slovačkoj neće biti.

Oštriji u komentarima od poljskih i čeških danas su slovački mediji koji odluku da se Česi, Slovaci, Madjari i Rumuni preglasaju i kvote nametnu većinom, nazivaju diktaturom Brisela ili "malim uspešnim blickrigom" nemačke kancelarke Agnele Merkel.

XS
SM
MD
LG