Dostupni linkovi

SZO: Alarmantni podaci o pušenju i konzumiranju alkohola


Evropa beleži najveću stopu pušenja i konzumiranja alkoholnih pića, dok više od pola njene populacije pati od gojaznosti, saopštila je danas Svetska zdravstvna organizacija (SZO).

Stanovništvo je time izloženo visokom riziku oboljevanja od srčanih bolesti, raka i drugih smrtonosnih bolesti, navodi SZO.

Iako u izveštaju koji je je SZO podnela za evropsku regiju stoji da je većina zemalja smanjila faktore rizika od preuranjene smrti, stope gojaznosti, upotrebe duvana i potrošnje alkohola "ostaju alarmantno visoke".

"Evropljani piju i puše više nego bilo ko drugi. Mi smo svetski šampioni - a to nije dobar rekord", izjavila je Klaudija Štajn, direktor Evropskog centra za informacije, istraživanja i inovacije pri SZO.

Štajnova je navela da bi se to najviše moglo odraziti na mlade ljude, čiji životi će se skratiti ukoliko ne učinimo nešto da smanjimo potrošnju duvana, alkohola i kalorija.

Prema izveštaju SZO, nešto manje od 60 odsto ljudi u evropskoj regiji su gojazni ili predebeli, a čak 30 odsto populacije koristi duvan. Svaki stanovnik Evrope godišnje u proseku popije 11 litara čistog alkohola, zaključak je ovog istraživanja.

Takođe, očekivani životni vek se produžio i na dobrom smo putu da do 2020. godine smanjimo preuranjenu stopu mortaliteta za 1,5 odsto godišnje, dodaje se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG