Dostupni linkovi

Opoziciona subverzija u Skupštini: Jajima na premijera


Gađanje jajima premijera kojeg su štitili kišobranom
Gađanje jajima premijera kojeg su štitili kišobranom

Predsednik Skupštine Kadri Veselji prekinuo je u utorak sednicu na kojoj je premijer Isa Mustafa trebao da obavesti poslanike o briselskim sporazumima. Do toga je došlo pošto kosovska opozicija nije odustala od napora da spreči izlaganje premijera Kosova. I pored poziva predsednika Skupštine na otvorenu raspravu, opozicija je nakon druge pauze ponovo zauzela govornicu i onemogućila nastavak sednice. Iz Pokreta Samoopredeljenje su rekli da se Skupština mora vratiti u normalno stanje, ali onda kada i Republika Kosovo, te da sa “Zajednicom, nema Republike”.

“Evo tri godine pričaju, a ništa nam ne govore. Nemaju šta da nam kažu. Poslanici znaju da čitaju i pišu. Za one koji ne znaju, organizujte čas čitanja ovog teksta”, kazao je Visar Imeri, predsednik Pokreta Samoopredeljenje.

Predsednik Skupštine Veselji je nakon toga prekinuo sednicu.

“Pod ovakvim okolnostima, prekinućemo sednicu ovde. Hvala svima na razumevanju. Nastavićemo kada bude bilo mogućnosti. Pozivam opoziciju na saradnju, da sednemo zajedno za stolom i da razgovaramo”, kazao je on.

Prethodno je opozicija premijera Kosova Isu Mustafu gađala jajima u trenutku kada je počelo njegovo izlaganje o briselskim sporazumima postignutim u dijalogu sa Srbijom, 25. avgusta. Tada je usledila prva pauza.

Samoopredeljenje je na Facebooku objavio da je na taj način ovaj pokret „zaustavio laži Ise Mustafa, koji je hteo još jednom da laže građane Kosova i poslanike o sporazumima iz Brisela". "Isa Mustafa ponovo tretira poslanike i građane kao neznalice“, napisano je.

Na dešavanja u Skupštini, pored Vlade Kosova, reagovala je i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Ona je ovaj napad ocenila neprihvatljivim i u suprotnosti sa duhom istinske demokratije.

“Ovakvi ružni postupci ometaju istinsku javnu raspravu i blede poverenje građana u državne institucije”, kazala je ona.

Jahjaga je pozvala sve poslanike i političke subjekte da poštuju državne institucije u kojim se reprezentuje volja građana, da osude nasilje i da političke nesuglasice izraze institucionalnim putem, uz puno poštivanje demokratskih principa.

Ovo je drugi put da opozicija blokira rad Skupštine, a napad na premijera u utorak je još jedna od njihovih poduzetih od kako su sporazumi 25.avgusta potpisani u Briselu.

Opozicija smatra da se sporazumom o Zajednici deli Kosovo, stvara paralelna srpska država i time se ugrožava teritorijalni integritet.

Na osnovu sporazuma, Zajednica će imati odgovornosti u nekoliko oblasti kao što su zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj, i biće u mogućnosti da uzimaju fondove iz Beograda.

XS
SM
MD
LG