Dostupni linkovi

Prag: Hitni sastanak šefova diplomacija V4 povodom izbeglica


U Pragu se danas vanredno sastaju šefovi doplomatija Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske i Luksemburga da usklade stav o preraspodeli izbeglica i rešavanju izbegličke krize sa kojim će višegradska četvorka izaći na samit šefova država i vlada Evropske unije u sredu .Poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina najavio je da će u Pragu ministri insistirati da kvote izbeglica za pojedine zemlje ne budu automatske i obavezujuće.

"EU nije nastala zbog toga da neko nekoga nadglasa i da se nešto nametne. Želimo da zajedno rešimo taj problem ali nije moguća preraspodel aizbeglica koji su već ovde zato što će odmah stići stotine hiljada sledećih",kazao je Shetina pred sastanak u Pragu.

Šef poljske diplomatije naglasio je da nije moguće nametati članicama rešenja u tako osetljivom pitanju kao što su izbeglice i optužio zemlje koje insistiraju na obavezujcim kvotama, kao Nemačka i Francuska, da su nedovoljno solidarne a da takvo rešenje uopšte nije u evropskom duhu.

Slovačka i Češka najavile su da bi mogle EU da tuže sudu ukolikoim većinskim glasanjem nametne kvote a Poljska je za preraspodelu izbeglica uz isti uslov, da proceni sama koliko može da primi, postavila još dva -da prima zaista samo izbeglice a nikako ekonomske imigrante i da to proverava sama a takodje da se obezbedi spoljašnja granica EU, kako izbeglice ne bi masovno i stihijski i dalje tražile azil u Evropi.


XS
SM
MD
LG