Dostupni linkovi

NUNS: Mađarska vlada da kazni policajce koji su pretukli novinare RTS


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas Vladu Mađarske da utvrdi odgovornost policajaca za nasilje prema izveštačkoj ekipi Radio-televizije Srbije (RTS).

NUNS je pozvao kolege iz Evropske federacije novinara, Mađarskog udruženja novinara i Sindikata novinara Mađarske da javno osude "ovaj brutalni čin ometanja koji predstavlja grubo kršenje elementarnih prava i sloboda novinara koje garantuju međunarodne konvencije"."Juče popodne, mađarski policajci su pendrecima povredili troje članova novinarske ekipe RTS. Snimatelja Vladana Hadži Mijailovića policajci su bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su oštetili opremu. Novinarki Jovani Đurović je povređena ruka. Prema njenoj izjavi, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata", navedeno je u saopštenju NUNS.

Napad je ranije osudilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo da se ta policija izvini "novinarki koju su udarali pendrekom". "Za UNS je napad na ekipu RTS-a nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS-a i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

XS
SM
MD
LG