Dostupni linkovi

Keri s Lavrovom o ruskoj podršci sirijskom predsedniku Asadu


Državni sekretar SAD Džon Keri poručio je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru da podrška Moskve sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu može da samo da pojača rat u Siriji, saopštio je Stejt department.

Keri je sinoć u telefonskom razgovoru s Lavrovim ponovio stav Vašingtona o tom pitanju. On je zvao Lavrova nekoliko sati posle izjave ruskog predsednika Vladimira Putina koji je potvrdio i opravdao nastavak političke i vojne pomoći sirijskom predsedniku.

"Državni sekretar Keri je rekao da nastavak podrške Rusije predsedniku Asadu može da izazove jačanje i produženje sukoba, i da potkopa naš zajednički cilj borbe protiv ekstremizma", navodi se u saopštenju iz Stejt departmenta.

Keri je ponovio da za Vašington borba međunarodne vojne koalicije predvođene SAD protiv Islamske države koja kontroliše velike delove teritorije Iraka i Sirije ne može da dovede do bilo kakve saradnje s predsednikom Asadom.

On je ponovio da su se SAD obavezale da se bore protiv Islamske države sa koalicijom od preko 60 zemalja, u kojoj Asad ne bi nikad mogao da bude verodostojan član, i podvukao da bi SAD pozdravile konstruktivnu ulogu Rusije u naporima za suzbijanje te ekstremističke grupe.

"Državni sekretar je podvukao da nema vojnog rešenja za opšti sukob u Siriji koji može biti rešen političkom tranzicijom i udaljavanjem od Asada", navodi se u saopštenju.

SAD su često ranije tražile od Rusije, koja je bliski saveznik Sirije, da ubedi predsednika Asada da ode s vlasti i prepusti prelaznim vlastima da pregovorima okončaju građanski rat koji razdire Siriju od 2011. godne. Predsednik SAD Barak Obama je u petak ponovo kritikovao Rusiju, rekavši da je ruska strategija podrške predsedniku Asadu "osuđena na propast".

Putin je juče odgovarajući na optužbe Vašingtona o slanju vojne opreme i ruskih vojnika Siriji rekao: " Mi podržavamo sirijsku vladu u borbi protiv terorističke agresije, predložili smo joj i nastavićemo da joj nudimo tehničku vojnu pomoć".

XS
SM
MD
LG