Dostupni linkovi

Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala


Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

"Ukoliko žele da ih vrate, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju. Nećemo ih primiti i po cenu da i Srbija postavi vojsku na granice", rekao je Ivanišević na seminaru o ljudskim pravima migranata, izbeglica i tražilaca azila u Subotici.

On je naveo da Srbija ima sporazum o readmisiji koji jasno definiše po međunarodnom pravu da se readmisija vrši uz utvrđivanje zemlje porekla i državljanstva.

"Srbija neće doneti ni jednu odluku kojom će poremetiti odnose ni sa jednom državom, ali će znati da brine i o svojim građanima i o svojim interesima, a šta to znači, videćemo konkretno u narednih nekoliko dana", kazao je državni sekretar.

Dodao je da Srbija čeka da EU ustanovi koja su to pravila koja će da važe za izbeglice, a koja za migrante i shodno tome će donositi odluke.

Prema njegovim rečima, prava izbeglica u Srbiji su u najvećoj meri ispoštovana, pogotovo kada se to poredi sa drugim zemljama. "Što se izjava pojedinih ljudi tiče, kao što je to bio slučaj u Kanjiži, mogu samo da kažem da je veoma teško obavljati društvenu funkciju i pomagati ljudima i da je mnogo teško sebe pogledati u ogledalo posle takvih izjava", rekao je Ivanišević.

XS
SM
MD
LG