Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala


Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

"Ukoliko žele da ih vrate, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju. Nećemo ih primiti i po cenu da i Srbija postavi vojsku na granice", rekao je Ivanišević na seminaru o ljudskim pravima migranata, izbeglica i tražilaca azila u Subotici.

On je naveo da Srbija ima sporazum o readmisiji koji jasno definiše po međunarodnom pravu da se readmisija vrši uz utvrđivanje zemlje porekla i državljanstva.

"Srbija neće doneti ni jednu odluku kojom će poremetiti odnose ni sa jednom državom, ali će znati da brine i o svojim građanima i o svojim interesima, a šta to znači, videćemo konkretno u narednih nekoliko dana", kazao je državni sekretar.

Dodao je da Srbija čeka da EU ustanovi koja su to pravila koja će da važe za izbeglice, a koja za migrante i shodno tome će donositi odluke.

Prema njegovim rečima, prava izbeglica u Srbiji su u najvećoj meri ispoštovana, pogotovo kada se to poredi sa drugim zemljama. "Što se izjava pojedinih ljudi tiče, kao što je to bio slučaj u Kanjiži, mogu samo da kažem da je veoma teško obavljati društvenu funkciju i pomagati ljudima i da je mnogo teško sebe pogledati u ogledalo posle takvih izjava", rekao je Ivanišević.

XS
SM
MD
LG