Dostupni linkovi

Potpisan protokol o nastavku strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH


Predstavnici vlasti u BiH danas su u Briselu potpisali protokol kojim je iskazana snažna predanost za vođenje strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, saopštila je Delegacije Evropske unije u BiH.

Postignuta je i saglasnost o daljem radu na ostvarivanju, kao prioritetnog pitanja, reforme pravosuđa na državnom nivou koja se odnosi na Sud i Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savijet (VSTV).

Ministarski sastanak u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH održan je na poziv komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana koji je ocijenio da je strukturalni dijalog jedini održivi proces za unapređenje ključnih reformi u pravosudnom sistemu BiH, navela je Delegacija EU.

"Evropska komisija je spremna da aktivno podrži ovaj proces i očekujem da sve strane konstruktivnim pristupom doprinesu uspješnoj implementaciji. Naš cilj je da ojačamo nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosudnog sistema, u skladu sa relevantnim evropskim standardima", kazao je Han.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, kao i predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović.

Predsednik RS Milorad Dodik ranije je rekao da od uspjeha briselskih pregovora o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH zavisi da li će RS ostati pri odluci o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH ili će od njega odustati.

XS
SM
MD
LG