Dostupni linkovi

Stefanović: Sarađujemo sa Mađarskom, porebna pomoć EU


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će policija nastaviti blisko da sarađuje sa mađarskim kolegama u cilju rješavanja problema izbjegličke krize, ali da je u tom smislu neophodna pomoć EU.

"Za rješvanje ovog problema očekujemo pomoć EU, jer ni jedna ni druga zemlja ne mogu samostalno to da urade, ni finansijski ni u smislu kapaciteta koje možemo da pružimo", poručio je Stefanović tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom.

On je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, istakao da će se Srbija truditi da poštujući zakon, ljudska i humanitarna prava, obezbijedi da oni "koji imaju pravo da zatraže azil to i učine, a oni koji žele da nastave put dalje ka evropskim zemljama, to i urade".

Evropa, kako je ukazao ministar Stefanović, mora da ponudi odgovor na pitanje šta sa onima koji nisu legitimni tražioci azila, odnosno ekonomskim migrantima.

Kako ističe, to pitanje mora biti riješeno na spoljnim granicama Šengena, dakle ne kada oni uđu u Srbiju ili Mađarsku, već u Bugarskoj i Grčkoj, koje su prve zemlje EU sa kojima se suočavaju.

Ministar je naveo da će policije Srbije i Mađarske održavati svakodnevnu komunikaciju u vezi sa situacijom u graničnom pojasu, ali i cjelokupnom situacijom.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Pinter rekao je da bi volio da se pitanje migranata riješi već na granicama Šengena - ko su oni koji imaju pravo na azil, a ko su ekonomski migranti koji nemaju pravo da uđu u EU.

"Spremni smo da obezbijedimo sve što je predviđeno kartom azila i da im obezbijedimo sve što je potrebno", rekao je Pinter.

XS
SM
MD
LG