Dostupni linkovi

Oland, Merkel, Porošenko i Putin razgovarali o Ukrajini


Lideri Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije razgovarali su sinoć telefonom sat i po o situaciji u Ukrajini i pozdravili primirje koje se u velikoj meri poštuje od 1. septembra, saopšteno je iz francuskog predsedništva.

Fransoa Oland, Angela Merkel, Petro Porošenko i Vladimir Putin su se dogovorili takođe da je potrebno "sve učiniti da se to stanje zadrži i da specijalna Misija posmatrača OEBS-a ima stalni i siguran pristup određenim zonama" navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju je potvrđeno da će početkom oktobra biti održan samit u Parizu, iako je Oland u ponedeljak nagovestio da bi mogli da se sastanu krajem septembra u Njujorku pred godišnje zasedanje Generalne skupštine UN.

Ministri spoljnih poslova te četiri zemlje će se svakako sastati kao što je predviđeno u Berlinu 12. septembra da bi "pripremili konkretne predloge", navedeno je u saopštenju.

Po pitanju sigurnosti, četvoro lidera istaklo je da treba što pre postići sporazum o povlačenju oružja kalibra manjeg od sto milimetara dok dogovor o sprovođenju teškog naoružanja treba u potpunosti da se sprovodi.

Ocenili su da treba da bude određen konkretan datum za održavanje lokalnih izbora u nekim oblastima u regionima Donjeck i Lugansk, gde su proruski separatisti proglasili nezavisnost.

XS
SM
MD
LG