Dostupni linkovi

Danas je Međunarodni dan pismenosti


Pismenost je preduslov za učenje i širenje znanja, vještina, stavova i vrijednosti u održivim društvima, saopštile su danas UN povodom Međunarodnog dana pismenosti.

Generalni direktor UNESKO-a Irina Bokova saopštila je da je 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje nepismeno i da dvije trećine tog broja čine žene.

"Broj djece i adolescenata koji ne pohađaju školu je u porastu i trenutno je 124 miliona na globalnom nivou, dok oko 250 miliona djece u osnovnoj školi ne uspijevaju da se opismene na osnovnom nivou, iako pohađaju nastavu", napomenula je Bokova.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni dan pismenosti obilježiće se širom svijeta na nivou vlada, multilateralnih i bilateralnih organizacija, nevladinog i privatnog sektora, zajednica, nastavnika, učenika i stručnjaka.

Ovogodišnja proslava Međunarodnog dana pismenosti u UN biće posvećena istraživanju ključnih veza i sinergije između pismenosti i budućih ciljeva o održivom razvoju, koji će biti usvojeni na 70. sjednici Generalne skupštine UN ovog mjesec.

XS
SM
MD
LG