Dostupni linkovi

Mađarska policija se sukobila s izbjeglicama


Mađarske vlasti su nedaleko od pograničnog mjesta Roske organizovale izbjegličku sabirnu tačku koju osigurava veliki broj policajaca.

Kako prenose mađarski mediji, sa tog se mjesta izbjeglice polako transportuju u registracioni centar u Roski, a volonteri izbjeglicama neumorno dostavljaju hranu i piće. S druge strane, korisnici društvenih mreža svjedoče o neljudskom tretmanu izbjeglica među kojima ima djece.

Veliki broj Sirijaca ne želi čekati na otvorenom niti biti prisiljen na registraciju već od vlasti traže da ih puste kako bi nastavili svoj put ka zapadnoj Evropi preko glavnog grada Budimpešte.

Naposljetku, izbjeglice su se sukobile sa snagama sigurnosti kako bi probile kordon, a prvi snimci prikazuju neuspješan bijeg izbjeglica u smjeru improvizovanog kampa.

UNHCR od ranije otvoreno kritikuje opšti haos na srbijansko-mađarskoj granici koji je uzrokovan, kako se tvrdi, manjkom jasne strategije.

Mađarska opstruira transfer izbjeglica kroz državu zbog, kako tvrdi Budimpešta, pravila Evropske unije koja nalažu da se migranti registruju u državi dolaska, a ne državi koju vide kao krajnju destinaciju.

XS
SM
MD
LG