Dostupni linkovi

Orban: Migranti širom Evrope su imigranti a ne izbjeglice


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su ljudi koji masovno dolaze u EU imigranti, privučeni prosperitetnom budućnošću u Njemčkoj a ne izbjeglice

"Ako žele da nastve da dolaze u Mađarsku, to niej zato što su u opasnosti, veće zato što žele nešto drugo" rekao je dodajući da je njihov cilj Njemačka i 'njemački život' a ne fizička sigurnost" rekao je Orban kojeg mnogi mediji zovu antimigranstki premijer.

EU treba finansijski da podrži Tursku i ostale zemlje izvan Unije u zbrinjavanju migranata i izbjeglica koji pokušavaju da dođu u Evropu, kaže Orban.

Kako je rekao, rijeka izbjeglica koja pristiže predstavljaće nepodnošljivi finansijski teret na evropske zemlje, dodajući podnovo da bi to moglo ugroziti "bogate hrišćanske države" na kontinetu.

Orban je u obraćanju diplomatama u Budimpšeti rekao da je diskusija o kvotama za prijem migranata preuranjena dok Unija ne bude u stanju da brani svoje spoljne granice.

"Mnogo je smislenije da EU osnuje fond iz kojeg bi se, u dogovoru sa državama koje su nam važne, poput Turske, pružala podrška za rješavanje problema izbjeglica u tim zemljama", rekao je mađarski premijer.

On je dodao je primarni interes EU da Mađarska bude u stanju da zaštiti svoju granicu.

XS
SM
MD
LG