Dostupni linkovi

Dačić: Dvostruki standardi EU u slučaju izbegličke krize


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič izjavio je u nedelju da vladaju "dvostruki standardi" jer je uslov za otvaranje nekih poglavlja u procesu ulaska Srbije u EU stvaranje akcionog plana za rešenje problema migranata i izbeglica, ali je ukazao da takav plan nema ni sama EU.

"Srbija je uklještena izmedju grupe zemalja koje čine EU i Šengenskog prostora. Takozvana "zapadnobalkanska ruta" vodila je do sada preko Srbije. Ne može se kriza migranata prelomiti na Srbiji, Makedoniji ili nekoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana. Koliko su dvostruki standardi, može se videti iz činjenice da je nama za otvaranje jednog poglavlja potrebno donošenje akcionog plana za rešavanje migrantske krize, što mi i radimio, a sama EU nema takav plan", rekao je Dačič na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljinih poslova Srbije.

Komentarišući izjave nekih evropskih zvaničnika da izbeglice treba "saterati u Srbiju", Dačić je kazao da je jasno da u EU jača desnica i pozvao EU da donese "zajedničku platformu" za rešenje problema migranata i izbeglica.

On je kazao da EU "ćuti" o izjavama nekih evropskih zvaničnika o migrantima i izbeglicama koje samo "podstiču antimigratorno raspoloženje" i rekao da se Srbija tako stavlja "u neugodan položaj".

"I Makedonija je juče u Luksembrugu saopštila da razmišlja o podizanju zida prema EU", rekao je Dačić.

On je podsetio da je preko Srbije do sada prešlo 120.000 migranata i izbeglica.

"Medju njima je 108.000 najavilo da će tražiti azil, a samo 500 je to i učinilo, jer ne žele da ostanu u našoj zemlji", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG