Dostupni linkovi

Potvrđen pronalazak neprijavljenog nuklearnog materijala u Zagrebu


Ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković potvrdio je u petak Hini da je tokom sanacije skladišta na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu pronađen neprijavljeni nuklearni materijal, ali i poručio kako nema prostora za paniku, budući da je skladište sanirano, a materijal pod nadzorom.

Gotovo 400 kilograma uranijuma, koji nije zaveden u službene obavezne evidencije nuklearnog materijala, čuva se bez posebnih bezbjednosnih mjera za zaštitu od zračenja i krađe u centru Zagreba, u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković, objavio je danas Večernji list.

Vlasnik firme koja je sanirala odlagalište i pripadajuću labaratoriju Mladen Novaković potvrdio je zagrebačkom listu da se do prije nekoliko sedmica nije znalo za taj nuklearni otpad.

List navodi da je vijest o pronalasku nuklearnog materijala, potencijalno vrlo opasnog za zdravlje ljudi i okolinu, ali i pogodnog za zloupotrebu u kriminalne svrhe, šokirala hrvatske bezbjednosne i stručne službe.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost o svemu je obavijestio Vladu, a u istragu o njegovom porijeklu uključene su i domaće tajne službe.

List navodi da je reč o "žutom kolaču", pročišćenom koncentratu uranijeve rude, koja sardži uranijev oksid, koji se obogaćivanjem pretvara u nuklearno gorivo. Nivo radijacije u skladištu bio je veći od dopuštene.

XS
SM
MD
LG