Dostupni linkovi

OEBS će tražiti verifikaciju povlačenja teškog naoružanja u Ukrajini


OEBS će insistirati na sistemu legitimne verifikacije povlačenja teškog naoružanja u Ukrajini u čemu učestvuju obje strane, kao i na poštovanju prekida vatre, rekao je danas predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić.

"Apelujem i tražim od svih strana da nastave da poštuju dogovor iz Minska", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima OEBS-a koji se bave ukrajinskom krizom.

Dačić je najoštrije osudio kršenje prekida vatre i nedavne incidente u Kijevu, izrazivši nadu da to neće uticati na demokratsko-politički proces koji je u toku.

"Primirje, verifikacija povlačenja teškog naoružanja, normalizacija života, rešavanje humanitarnih pitanja, nastavak političkog procesa i održavanje lokalnih izbora biće znak da rat prestaje i da se uspostavlja mir", poručio je Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

On je apelovao da se posmatračima OEBS-a omogući nesmetan i bezbjedan pristup terenu da bi mogli da ispune mandat i verifikuju povlačenje oružja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG