Dostupni linkovi

Lajčak: Zbog izbeglica raspao se Šengen


Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak upozorio je danas u Bratislavi da se, zbog izbegličke krize i nejedinstvenog pristupa članica Evropske unije, već de fakto raspao Šengenski sistem, te slovačka vlada insistira da se razgovara o zaštiti spoljnih granica šengenske zone i o borbi protiv krijumčara migranata.

"Šengen nam se de fakto raspao. Preko zemalja koje imaju odgovornost za zaštitu šengenske granice, imigranti prolaze potpuno slobodno. U normalnim okolnostima je teško dobiti šengensku vizu, a sada tu prolaze desetine hiljada ljudi i niko ih ne kontroliše. Imamo li Šengen ili ga nemamo?", pitao je Lajčak nakon zasedanja Vlade o izbegličkoj krizi.

Lajčak je upozorio da se uzdrmao jedan od temelja EU - sloboda kretanja ljudi, ali je odbacio tvrdnje da Slovačka nije solidarna jer neće da prihvati više od 200 izbeglica i to isključivo hrišćana, a ne i muslimana.

"Problem je što ne postoji zajednički stav EU. Svaka zemlja to rešava sama. EU reaguje, umesto da bude proaktivna. Od samita EU u junu nijedan forum se praktično nije bavio tom temom. EU radi, ali polako a nekada ne u skladu s vlastitim zaključcima", kazao je ministar.

Premijer Robert Fico je nedavno izjavio da će istinskim izbeglicama Slovačka pomoći, ali ne i ekonomskim doseljenicima koji pre svega u Nemačkoj traže bolji posao i uslove za život. Ocenio je da je u sadašnjem talasu koji stiže u Evropu 95 odsto takvih, ekonomskih migranata.

XS
SM
MD
LG