Dostupni linkovi

Zakon o Specijalnom sudu na Kosovu stupa na snagu 15.septembra


Odredbe Ustava Kosova o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine za pripadnike Oslobodlilačke vojske Kosova, objavljene su u Službenom glasniku i stupiće na snagu za dvije sedmice, piše prištinski list Koha ditore.

Pravnici, međutim, piše list, smatraju da su te odredbe protivustavne i da ne bi trebalo da stupe na snagu prije odluke Ustavnog suda od kojeg je opozicija tražila ocjenu ustavnosti amandmana 24 na Ustav Kosova koji je omogućio donošenje Zakona o Specijalnom sudu.

Bez obzira to što Ustavni sud još nije dao ocjenu ni mišljenje na zahtjev opozicije, predsjednica Kosova potpisala je ukaz o njegovom stupanju na snagu.

U ponedeljak je u Službenom glasniku objavljen Zakon o Specijalnom sudu i Kancelariji Specijalnog tužioca, a, po zakonu, te odluke stupaju na snagu 15 dana od dana objavljivanja.

Istovremeno sa objavljivanjem zakona objavljen je i drugi zakon koji proističe iz tog amandmana – Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj pomoći optuženima u sudskim procesima pred budućim Specijalnim sudom, koji će stupiti na snagu deset mjeseci po objavljivanju u Službenom glasniku.

XS
SM
MD
LG