Dostupni linkovi

Merkel, Putin i Oland za održavanje samita o Ukrajini


Angela Merkel, Vladimir Putin i Fransoa Oland složili su danas u telefonskom razgovoru da bi bilo "korisno" da se uskoro održi samit posvećen situaciji u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.Nemačka kancelarka i predsednici Rusije i Francuske su razgovarali o primeni mirovnog sporazuma usvojenim polovinom februara u Minsku, navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta. "Oni su potvrdili posvećenost daljem kontaktu na nivou Merkel-Putin-Oland s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o situaciji na istoku Ukrajine", dodala je Jelisejska palata.

Nedavni sastanak Angele Merkel s Olandom i Porošenkom, bez Putina, pokrenuo je sumnje o razlozima odsustva ruskog predsednika, posle obnovljenih tenzija u istočnoj Ukrajini.

Troje zvaničnika je danas potvrdilo da bi bilo "korisno narednih nedelja održati samit" zajedno s Porošenkom.

Angela Merkel, Oland i Putin su pozvali na potpuno primirje, inače dogovoreno 15. februara u Minsku, od 1. septembra kada učenici polaze u školu.

Uprkos primirju uvedenom polovinom februara, incidenti u istočnoj Ukrajini pod kontrolom proruskih pobunjenika gotovo su svakodnevni.

Od aprila 2014. godine, kada su počeli sukobi između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, poginulo je više od 6.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG