Dostupni linkovi

Mađarska šalje policijsko pojačanje na granicu s Srbijom


Mađarska će poslati više od 2.100 policajaca kao pojačanje na granicu sa Srbijom u kontroli priliva izbeglica koje se očekuju u rekordnom broju ovih dana, najavio je danas šef mađarske policije.

"Zaštita granice biće pojačana sa dodatnih 2.106 policajaca od 5. septembra", rekao je šef policije Karoli Pap (Karoly Papp) novinarima u Budimpešti.

Nove policijske snage patroliraće duž granice i biće pojačanje za oko 1.000 policajaca koji rade u toj zoni na sprečavanju ilegalne migracije, dodao je Karoli Pap.

Istovremeno je portparol mađarske polcije rekao da je policija danas ispalila suzavac u jednom centru za izbeglice da spreči oko 200 migranata da napuste glavni centar za migrante u Reskeu, na granici sa Srbijom.

Migranti su odbili da daju otiske prstiju i policija je pokušala da smiri situaciju, ali oni nastavljaju da viču, rekao je portparol policije Sabolč Senti.

Agencija Asošijeted pres prenela je da je srpsko-mađarsku granicu u utorak prešlo 2.533 izbeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine.

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

XS
SM
MD
LG