Dostupni linkovi

AP: Podizanje ograde na srpsko-mađarskoj granici uzaludno


Srpsko-mađarsku granicu je u utorak prešlo 2.533 izbeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbeglica koji ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocenjuje agencija Asošiejted pres (AP).

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

Novinari AP-a su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske videli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

XS
SM
MD
LG