Dostupni linkovi

Mogerini: Postignuti sporazumi veliko dostignuće


Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa postigli su sporazum o energiji, telekomu, uspostavljanju Asocijacije/zajednici srpskih opština kao i slobodi kretanja na mostu u Mitrovici, saopštila je posrednica u pregovorima u Briselu visoka komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

„Dogovor premijera Srbije i Kosova je prekretnica u dijalogu. Oni su se složili o opštim principima i ključnim elementima Asocijacije/zajednici srpskih opština, što otvara put ka njenom formiranju.

Oni su se takođe složili o daljoj primeni sporazuma o energiji i Akcionom planu za Telekom, što še olakšati funkcionisanje telekomunicaionog sistema na Kosovu”, istakla je šefica evropske diplomatije dodajući da su se Vučić i Mustafa dogovorili i o aranžmanu za most na Ibru u Mitrovici. “Time će se definisati upotreba mosta na obostrano prihvatljiv način što simbolizuje duh dijaloga kojim posredujem.

Ishod današnjih pregovora predstavlja ključno dostignuće u procesu normalizacije. Rešenja kao što su danas postignuta donose konrekretne koristi građanima i, istovremeno, omogućava obema stranama da napreduju na evropskom putu. Posvećenost premijera je bila veoma važna i potvrđujem da će EU aktivno podržavati punu primenu današnjeg dogovora”.

Mogerinijeva je kazala da će EU nastavati da radi na daljim koracima u dijalogu narednih meseci.

XS
SM
MD
LG