Dostupni linkovi

Rusija traži 23 godine zatvora za ukrajinskog reditelja


Ruski tužilac zatražio je 23 godine zatvora za ukrajinskog reditelja Olega Sencova, protivnika ruskog pripajanja Krima kome se sudi po optužbama za terorizam.

Tužilac u sudu u Rostovu na Donu zatražio je i 12 godina zatvora za Aleksandra Kolčenka koji je, kao i Sencov, osumnjičen za terorizam, organizaciju terorističke grupe i trgovinu oružjem.

"Dokazano je da su dvojica optuženih učestvovali u pripremi terorističkih akata. Optužbe su jasne i ta dela treba da budu kažnjena. Tražim 23 godine zatvora za Olega Sencova", izjavio je tužilac.

Sencov (39) je uhapšen u maju 2014. na Krimu gde živi i optužen da je organizovao grupu aktivista povezanih sa paravojnom ultranacionalističkom ukrajinskom grupom Pravi sektor, čiji je cilj bio napad na proruske organizacije i objekte na krimskom poluostrvu. On je odveden u zatvor u Moskvi.

Video snimak navodnog napada te grupe na kancelarije jedne proruske partije bio je prikazan tokom suđenja. Advokat Sencova tražio je njegovo oslobađanje i naveo da on nije nikad organizovao nikakvu terorističku organizaciju niti je pripremao terorističke akcije.

Dvoje saoptuženih sa Olegom Sencovim već su ranije proglašeni krivim i osuđeni na sedam godina zatvora.

Evropska filmska akademija, organizacija koja okuplja oko 3.000 filmskih profesionalaca, juče je ponovo objavila poziv za podršku i pozvala ruski sud da odustane od optužnice i "odmah oslobodi i rehabilituje Olega Sencova".

Nekoliko ruskih reditelja, od Aleksandra Sokurova do Nikite Mihalkova takođe je tražilo je od ruskog predsednika Vladimira Putina da oslobodi Sencova.

XS
SM
MD
LG