Dostupni linkovi

Protivljenje Asocijaciji srpskih opština: Samoopredeljenje ne odustaje


Štrpce, jedna od srpskih opština na Kosovu
Štrpce, jedna od srpskih opština na Kosovu

Najave Vlade Kosova o mogućnosti postizanja sporazuma sa Vladom Srbije o formiranju Zajednice, odnosno kako to na Kosovu nazivaju, Asocijacije opština sa srpskom većinom, izazvale su reakcije kod kosovske opozicije. Formiranje ovog tela predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013, ali još uvek nije konkretizovano jer u sporazumu nisu navedena ovlašćenja te zajednice, koja su predstavljala kamen spoticanja dve strane.

U svakom slučaju, opozicija nije jedinstvena po ovom pitanju, za razliku od mnogih drugih situacija do sada. Dok se pokret Samoopredeljenje protivi svakoj vrsti ove Asocijacije, iz Alijanse za budućnost Kosova kažu da će podržati njeno formiranje, ali ukoliko joj ne budu data izvršna ovlašćenja.

Portparol Alijanse Muharem Nitaj podseća za RSE da je njegova partija podržavala formiranje ovog tela, koje je inače predviđeno i Ahtisarijevim planom. Međutim, dodaje on, svaki novi sporazum koji bi predvideo izvršna ovlašćenja za Asocijaciju, je neprihvatljiv.

"Nećemo prihvatiti nikakav oblik organizacije koji je u suprotnosti sa Ustavom i sa državnim uređenjem Kosova. Asocijacija opština sa srpskom većinom ne može imati izvršna ovlašćenja i nadamo se da to neće prihvatiti oni koji o tome trenutno pregovaraju u Briselu", kazao je Nitaj.

"Ukoliko se desi suprotno, posledice po Kosovo su nepopravljive. Naš stav je - dati sva prava manjinskim zajednicama, uključujući i onu srpsku, ali ništa na štetu države Kosovo", dodaje on.

Premijer Kosova Isa Mustafa najavio je da je moguće da se na sledećem sastanku u Briselu sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem 25. avgusta postigne sporazum o Asocijaciji. Odmah nakon te izjave reagovao je pokret Samoopredeljenje, najavljujući radikalne mere protiv te asocijacije.

Potpredsednik ovog pokreta Driton Ćauši ocenio je Asocijaciju najgorom stvari za Kosovo od proglašenja nezavisnosti. Premda će se, dodaje on, poduzeti niz koraka kako bi se osporio jedan takav sporazum.

"Protesti će biti samo jedan od oblika. Poslednjih dana smo stavili do znanja da nećemo reducirati naš aktivizam na samo jednu metodu. Bićemo radikalni u suprostavljanju jednom takvom sporazumu o Asocijaciji", kazao je on.

Zvaničnici ovog pokreta kažu da bi Kosovo, formiranjem Asocijacije, ušlo u jednu fazu defunkcionalizacije, te da to trebaju da spreče političke partije i građani.

"To vodi ka etničkoj, nefunkcionalnoj i besperspektivnoj podeli. Tako da očekujemo i od građana da se mobilišu kako bi se zajedno usprotivili tom sporazumu", kazao je on.

Priština i Beograd do sad nisu mogli da se slože oko ovlašćenja koje bi imala Zajednica, odnosno Asocijacija srpskih opština na Kosovu.

Premijer Isa Mustafa je prošle nedelje naglasio da ovo telo neće imati izvršnih ovlašćenja, zato što Kosovo ne priznaje treći nivo vlasti koji se tiče autonomije jednog regiona ili određene teritorije, kao što je u ovom slučaju sever Kosova.

Iz Beograda su, međutim, neprestano stizale poruke da će ova Zajedica imati posebna ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG