Dostupni linkovi

Ekvador: Predsjednik proglašava vanredno stanje zbog vulkana


Predsjednik Ekvadora Rafael Korea najavio je da će proglasiti vanredno stanje u zemlji usljed pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i naložio je evakuaciju nekoliko sela u blizini vulkana.

"Proglasit ćemo vanredno stanje zbog aktivnosti vulkana Kotopaksi. Zašto sam donio takvu odluku? Da bih odgovorio na moguću opasnost i obezbijedio neophodne resurse", rekao je u subotu Korea tokom svog redovnog nedjeljnog obraćanja javnosti, prenosi agencija AFP.

Vulkan Kotopaksi, koji se nalazi u blizini ekvadorske prijestonice Kita, u petak je izbacio oblak pepela visok pet kilometara, a sivi prah je pokrio obližnje puteve, kuće i automobile, objavili su lokalni mediji.

Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u aprilu.

Posljednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svijetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja.

XS
SM
MD
LG