Dostupni linkovi

Đurić: Srbija sa EU pokreće "slučaj Ivanović"


Direktor Kancelarije Vlade Srbija za Kosovo Marko Đurić sastao se danas sa timom za odbranu Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, uprkos zabrani ulaska na Kosovo, i poručio da će državni vrh sa najvišim zvaničnicima EU u narednom periodu pokrenuti "slučaj Ivanović" .

“Nastavićemo da podržavamo odbranu i Tim Olivera Ivanovića", rekao je Đurić novinarima nakon sastanka i dodao da o Ivanovićupremijer Aleksandar Vučić svakodnevno razgovora sa odgovornima u međunarodnoj zajednici.

"Dok je Ivanović iza rešetaka, možemo reći i da je sloboda za Srbe iza rešetaka", poručio je on, dodajući da je lider Građanske Inicijative SDP kriv zato što nije pristao da njegov grad bude etnički očišćen i da mržnja i obračuni budu jedini jezik na Kosovu.

"Ivanović je danas iza rešetaka jači nego ikada u političkom smislu, u srpskom narodu na Kosovu i Metrohiji uživa veće poštovanje i poverenje i siguran sam danačin na koji se on ponaša može da bude primer jedne gandijevske borbe za ostvarivanje prava koji svako razuman treba da podrži", naglasio je on.

Vlasti u Prištini su odlučile da Đuriću danas uskrati ulazak na Kosovo jer, kako prenose lokalni mediji, nije uvažio procedure po kojima zahtev za posetom treba poslati 48 sati unapred.

Ivanović osmi dan štrajkuje glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode, a na taj korak se odlučio pošto je Euleksovo sudsko veće donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

On je optužen za ratne zločine 1999.

XS
SM
MD
LG