Dostupni linkovi

Pusić: Nije sigurno da ćemo ikad moći potvrditi identitet


''Istina je da u ovom trenutku nije potvrđeno da je Salopek na fotografiji i da možda nikada neće biti moguće u potpunosti potvrditi'', saopštila je dans ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić na vanrednoj press koferenciji.

Sudbina Tomislava Salopeka, za koga "Islamska država" (ID) tvrdi da ga je likvidirala, jos nije poznata, rekla je Pusić precizirajući da ni hrvatska ni egipatska strana nemaju potvrdu da je hrvatski državljanin, otet prije tri sedmice nedaleko od Kaira, likvidiran.

Salopek je otet 22. jula nedaleko od Kaira, a pripadnici ID objavili su juče na svom Twitter nalogu fotografiju tvrdeći da se na njoj nalazi tijelo ubijenog hrvatskog državljanina.

Pusićeva je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci, poručila da je terorizam globalna opasnost koja nikoga ne zaobilazi i protiv kojeg treba da se bori cio svijet.

"To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv islamske države, za borbu protiv terorističke organizacije danas važnija nego ikada i treba biti odlučnija nego ikada", rekla je Pusićeva i podsjetila da u toj koaliciji ima više od 63 države.

Pusićeva je oceijnila da je pokušaj manipulacije - reći da ukoliko se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtve terorizma.

"Svi mogu i u današnjem trenutku jesu potencijalno na meti terorista i zato je važno tome se suprotstaviti. Hrvatska naravno zbog svoje veličine ne može to predvoditi, ali se ne sakriva ispod stola nadajući se da će ubijati nekog drugog, a ne nas", rekla je prva potpredsednica vlade.

Hrvatska treba i suprotstaviće se terorizmu jer, kako je rekla, što se više skrivate to ste ugroženiji.

Pusićeva je pozvala građane Hrvatske da se okupe u jednom, kako je rekla, odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, te da se cijela Hrvatska okupi u podršci porodici Salopek, naročito supruzi i sestri za koje je rekla da su veoma hrabre.

"Uovom trenutku još nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše ni od egipatske strane da je osoba čija je fotografija objavljena juče zaista Salopek", navela je i dodala da će sve službe na ovom slučaju nastaviti da rade istim - ni manje ni više.

Na pitanje kako je moguće utvrditi da se radi o Salopeku, Pusić je rekla da na tome rade službe i vrlo specifični stručnjaci, s vrlo specifičnim tehnologijama.

''Istina je da u ovom trenutku nije potvrđeno da je Salopek na fotografiji i da možda nikada neće biti moguće u potpunosti potvrditi'', dodala je Pusić.

XS
SM
MD
LG